Monday, June 18, 2012

Η λέξη της ημέρας - "Συνευθύνη"

Για την ιστορία:
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ.
Αυτό δεν τον εμπόδισε χτες να ζητήσει με δήλωσή του να προσπεραστούν -για άλλη μια φορά- τα "βαρίδια" του Συντάγματος και να μην πάρει κάν διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης το πρώτο κόμμα. Πρότεινε ο ΕΒ να συγκληθεί αντ' αυτού αμέσως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η προτροπή αυτή για μια Συνταγματική εκτροπή πέρασε -ως συνήθως- στο "ντούκου" απ' όλες τις "δημοσιογραφάρες" που θυμούνται το Σύνταγμα μόνο όταν γίνονται διαδηλώσεις.

Το λήμμα:
Ο κ. Βενιζέλος όμως πήγε ακόμα μακρύτερα προτείνοντας σαν λύση την "Κυβέρνηση Εθνικής Συνευθύνης". Ο όρος αμέσως "έπιασε" και οι δηλώσεις του Ε.Β. αυτόματα βρήκαν χώρο σε mainstream μέσα όπως η έγκριτη Καθημερινή. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναλύσει τι σημαίνει αυτό το "Συνευθύνη" και τι αντιπροσωπεύει για το πολίτευμα.

Ετυμολογικά:
ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ. Η λέξη προφανώς δεν υπάρχει στα ελληνικά λεξικά αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που στο ΠΑΣΟΚ επινοούν έναν όρο που ακούγεται ταυτόχρονα "υπεύθυνος" και "σοβαρός". Μια λέξη που υπάρχει θα ήταν ενδεχομένως η "συνυπευθυνότητα". Η "συνευθύνη" όμως;
Αποκωδικοποιώντας τις σκέψεις του συνταγματολόγου προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαβάζουμε -πάντα στην Κ- ότι:

Η κυβέρνηση που προτείνει ο κ. Βενιζέλος πρέπει να συγκροτηθεί από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, διότι όπως τόνισε καμία σοβαρή απόφαση και συμφωνία δεν μπορεί να χαραχτεί και να εφαρμοστεί «χωρίς εθνική συστράτευση και με κάποιους να περιμένουν στη γωνία ως αντιπολίτευση».

Με δεδομένη την "εμμονή" του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην αντιπολίτευση, ο ΕΒ αναδιπλώνει την επιχειρηματολογία του με τρόπο περιεκτικότερο. Με ένα μεστό του σχόλιο -στο Βήμα αυτή τη φορά- ζήτα:

"στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει ότι θα παραμείνει αντιπολίτευση, το  ΠαΣοΚ θα ζητήσει τουλάχιστον να δεσμευτεί για τη στάση που θα τηρήσει από τη θέση αυτή σε ότι αφορά το  διαπραγματευτικό πλαίσιο με την τρόικα."

συνεχίζοντας δια στόματος της -μη εκλεγείσας εκπροσώπου του- Φώφης Γενημματά:

"Θα πρέπει όλοι να κάνουμε συμβιβασμούς και όλοι να αναλάβουμε μια ευθύνη"

STOP εδώ: Γιατί μόνο μία ρε Βαγγέλη; Να μη βάλω πεντε-έξι να τις φχαριστηθούμε;

Ερμηνεία:
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βενιζέλο, "συνευθύνη" είναι την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν να την πάρουν όλα μαζί τα πολιτικά κόμματα (κι όταν λέμε όλα εννοούμε αυτά που συγκεντρώνουν το 80% των ψήφων). Αυτή θα είναι μια "εθνική συστράτευση" χωρίς κανέναν να "περιμένει στη γωνία ως αντιπολίτευση". Με τη "Συνευθύνη" λύνονται συνεπώς αυτομάτως μερικά προβλήματα που για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι μείζονα, όπως:

1. Ξεπερνάμε τη βάσανο της εκλογικής διαδικασίας. Όλα τα κόμματα συμμετέχουν σε ενα κοινό κυβερνητικό σχήμα, οπότε τι νόημα έχει να ψηφίζουμε; Σαν να παίζουμε το final-4 ενώ έχουμε αποφασίσει "συνεύθυνα" (sic) να μοιραστούμε την κούπα στα τέσσερα.

2. Ξεπερνάμε την ανάγκη πολιτικών προγραμμάτων. Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει από τώρα τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Μισθοί, συντάξεις, φόροι είναι όλα προ-αποφασισμένα. Τι λες ευγενικέ συμπολίτη; Δεν άκουσες ενάμιση μήνα τις προθέσεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης; Θα είναι μάλλον επειδή οι δημαγωγοί του ΣΥΡΙΖΑ μονοπώλησαν τον τηλεοπτικό χρόνο και σκέπασαν με τη φασαρία τους τις νηφάλιες προτάσεις των υπεύθυνων δυνάμεων. Μην ανησυχείς όμως, γιατί ο ΕΒ είναι γνωστή αλεπού και των οικονομικών και της διαπραγμάτευσης και ξέρει ποιες αποφάσεις επίκεινται.
Επίσης σπεύδει να επιμερίσει και τις ευθύνες των αποφάσεων αυτών. Ισόποσα.

STOP εδώ: Ισόποσα; όχι ακριβώς. H διακυβέρνηση και τα αποτελέσματά της βαραίνουν δύο κόμματα (συγνώμη, εννοώ ένα κόμμα και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη) εδώ και 30 χρονια, οι ευθύνες όμως θα καταμεριστούν για πρώτη φορά σε όλα τα κόμματα. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κυβέρνησαν 30 χρόνια αλλά από αύριο θα φταίνε όλοι! Παρακάτω...

3. Γλιτώνουμε όλη τη φασαρία της "αναδιαπραγμάτευσης". Γιατί; Φαντάσου άμοιρε συμπολίτη μου το Σαμαρά να πηγαίνει να "αναδιαπραγματευτεί" (θέλει φαντασία το ξέρω, αλλά προσπάθησε λίγο) τους όρους του μνημονίου με μια κυβέρνηση "όλοι μέσα", χωρίς αντιπολίτευση να τον πιέζει στη Βουλή, χωρίς διαφωνίες, με 80% των εκπροσώπων του εκλογικού σώματος να έχει αναλάβει τη "συνευθύνη"; Τι; Δεν μπορείς να το φανταστείς όσο κι αν προσπαθείς; Προσπάθησε κι άλλο. Αν δεν μπορείς θα σε βοηθήσει η Σία Κοσιώνη.

4. Ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση του μεγάλου άλματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Της κατάργησής της ΚΑΙ στη θεωρία. Ποιο είναι το επόμενο βήμα μετά από μια κυβέρνηση συνευθύνης που θα έχει υποστεί τη φθορά για τις επώδυνες αποφάσεις που έρχονται; Με κανένα από τα κόμματα να μπορεί να διαφοροποιηθεί η λύση που θα προταθεί είναι η εξής: "Αφού ακόμα και όλοι μαζί δεν τα καταφέρατε, το λόγο έχουν οι εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Κυβέρνηση τεχνοκρατών λοιπόν (βλ. managers) γιατί οι υπόλοιποι αποδειχτήκατε ανεπαρκείς".

Συγγενικά λήμματα: 
Σε γενικές γραμμές η "Συνευθύνη" αποτελεί μετεξέλιξη της περιώνυμης "Συναίνεσης", η οποία έπαιξε πολύ επί Παπανδρέου -στα τελευταία του- και από τη στιγμή που πέτυχε το σκοπό της -να σύρει δηλαδή το Σαμαρά στο άρμα των προθύμων- ξεπεράστηκε αυτοστιγμεί. Ο στόχος πλέον διευρύνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα με τη "Συνευθύνη" να αποσκοπεί στο να κάνει μονομιάς κυβέρνηση (με το ΠΑΣΟΚ "εγγυητή σταθερότητος"), αντιπολίτευση (περιττή και άσκοπη), προγραμματικές δηλώσεις (αφού όλοι θα κάνετε αυτό που λέει η Τρόικα) και κοινοβουλευτικό έλεγχο (το άλλο με τον Τοτό;) όλα ένα "νιανιά" στο κεφάλι του άμοιρου συμπολίτη. 
Αλλά τι τα θες άμοιρε συμπολίτη, μπροστά στον κοινό στόχο του Ευρώ...πρέπει να αναλάβεις κι εσύ μια ευθύνη.

Εν τέλει:
Και οι δημοσιογράφοι-ελεγκτές της 4ης εξουσίας;
Γαργάρα για τη "συνευθύνη", κουβέντα για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, μιλιά για τη Συνταγματική εκτροπή (να μην πάρει δηλαδή διερευνητική εντολή η ΝΔ). Το μπαλάκι κατευθείαν στο ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνει την ευθύνη να μην αναλάβει την συνευθύνη. Πρώτα στο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν επικίνδυνοι ως κυβέρνηση, τώρα είναι ανεύθυνοι ως μη-συμπολιτευόμενοι με το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος. Φταις εσύ καλέ μου συμπολίτη που τους έβαλες στη Βουλή! Καλά δεν ήταν στο 3%...;

1 comment:

  1. κι ένα σχόλιο του φιλελεύθερου Paul Krugman στο ιστολόγιο του των NY Times.
    http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/06/17/and-then-what/
    Μα φιλελευθερος άνθρωπος να απορεί γιατί δεν μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;

    ReplyDelete