Wednesday, June 20, 2012

Οι λέξεις της ημέρας - "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ"

Για την ιστορία:
Το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 27/9/1941 με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήταν το στρατιωτικό παρακλάδι του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου κατά τη Τριπλή κατοχή της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στις 16/2/1942. Τόσο το ΕΑΜ όσο και ο ΕΛΑΣ αποτέλεσαν τους κύριους εκφραστές της Εθνικής Αντίστασης κατά τα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής.


Το λήμμα:
Η χώρα ζει τις κρίσιμες ώρες που αναμένεται να κυοφορήσουν επιτέλους το σχήμα συνεργασίας που θα μας βγάλει από το "χάος της ακυβερνησίας" των τελευταίων εβδομάδων. Όμως ο πραγματικός κίνδυνος είναι αλλού. Συγκεκριμένα στην "ανεύθυνη και αντιδημοκρατική αντιπολίτευση" που κατεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η καλή εφημερίδα Καθημερινή και οι αρθρογράφοι της αγρυπνούν και εφιστούν την προσοχή του ελληνικού λαού στις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χτεσινό κύριο άρθρο.


Ερμηνεία:
Το άρθρο δεν επιδέχεται και μεγάλης ερμηνείας. Αποτελεί μία προσπάθεια ακόμα σε μια μακρά σειρά με σκοπό να στοχοποιηθεί μια συγκεκριμένη πολιτική. Όχι ένα κόμμα ή μια παράταξη. Τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ήταν το ΚΚΕ που ενδεχομένως φάνταζε αρχικά πιο απειλητικό. Έτσι κατά την προσφιλή στα media λογική υπερτονίζεται ένα γεγονός την ίδια στιγμή που ανάλογα φαινόμενα μεγαλύτερης έντασης και σημασίας από την "άλλη πλευρά" περνάνε ασχολίαστα.
Για τη σύνταξη της "Κ" λοιπόν το να φωνάζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ" συνιστά (σε μια ανιστόρητη, η μίσο-ιστορική ανάγνωση που διαγράφει μονοκοντυλιά το ρόλο του ΕΑΜ στην Εθνική Αντίσταση) αναπόληση της εποχής του εμφυλίου ή ακόμα και προάγγελο μιας νέας σύρραξης. Πρόκειται (κατά τη σύνταξη της "Κ" πάντα) για:

"(ακραίους και γραφικούς), των οποίων οι εμπρηστικές δηλώσεις και πράξεις κινούνται εκτός των ορίων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή ακόμη και της πιο προωθημένης ευρωπαϊκής Αριστεράς."

Φυσικά όμως καμία τέτοια ευαισθησία για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία (και τα ελαστικά της όρια) δεν έχει δείξει στο παρελθόν η "Καθημερινή" (και άλλα ΜΜΕ που ανατριχιάζουν με τις "ακρότητες" των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ) όταν στο όχι τόσο μακρυνό παρελθόν, νεολαίοι μιας άλλης παράταξης, κάποιοι εκ των οποίων ίσως σήμερα να κάθονται στα έδρανα του κοινοβουλίου μας προέτρεπαν τον τότε υπουργό κ. Βουλγαράκη σε σεξουαλικές πράξεις εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου.

Η σεξουαλικότητα γενικώς φαίνεται να έχει ιδιαίτερη "πέραση" τελευταία στη Νέα Δημοκρατία. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μιλούσε για "κωλομπαράδες" αναφερόμενη στις -ασταθείς κατ' αυτήν- θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο. Δυστυχώς η Καθημερινή δεν αφιέρωσε στον γενναίο πολιτικό της λόγο κανένα από τα κύρια άρθρα της.

Εν τέλει:
Η τακτική των media στη άνιση παρουσίαση και αξιολόγηση ανάλογων γεγονότων είναι χρόνια, παγιωμένη και δεν αποτελεί έκπληξη. Το ανησυχητικό είναι πως εσχάτως τέτοιες άνισες πρακτικές δεν περιορίζονται στα media. Έτσι, σήμερα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δραγάτσης άσκησε ποινική δίωξη στον Ιφικράτη Αμυρά με την κατηγορία της προτροπής των πολιτών σε ένοπλη δράση. Στο πλαίσιο της απο-κομπλεξαρισμένης -πλέον- παρέμβασής της σε όλα τα επίπεδα εξουσίας η Νέα Δημοκρατία (λειτουργώντας προφανώς σαν να ήταν ΗΔΗ κυβέρνηση) δεν μπήκε καν στον κόπο να κρύψει το γεγονός πως βρίσκεται πίσω από αυτή τη δίωξη. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ που αναπαράγει το in.gr :

"Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Δραγάτση το υλικό της επίμαχης εκπομπής και υποστήριξε ότι ο κ. Αμυράς είχε αρχικά ενταχθεί στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ."

Την ίδια στιγμή κανείς δεν συζητά για την ΜΗ-ποινική δίωξη ενός βουλευτού μας -του κ. Κασιδιάρη- ο οποίος ξεπερνώντας τα όρια της "προτροπής" έχει ήδη προβεί σε άσκηση βίας και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση, η οποία συνιστά αδιάσειστη απόδειξη.

Η λογική πίσω από την οποία κάποιος διώκεται για ένα βίντεο στο οποίο επικολυρικά προτρέπει γενικώς και αορίστως τον "λαό" να "πάρει τα άρματα" την ίδια στιγμή που κάποιος στρογγυλοκάθεται στα έδρανα της ελληνικής Βουλής έχοντας γρονθοκοπήσει μια γυναίκα σε απευθείας μετάδοση είναι ξεκάθαρη.
Ο πρώτος μπορεί να "συνδεθεί" με το ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς καν να είναι μέλος του), ο δεύτερος ανήκει στην (χρήσιμη;) Χρυσή Αυγή.

No comments:

Post a Comment